FANDOM


Fișier:Current event marker.png Acest articol este de actualitate. Informaţiile se pot
schimba rapid odată cu desfăşurarea evenimentelor.

Zona metropolitană a municipiului Cluj-Napoca este un proiect iniţiat pentru crearea unei zone constituite prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar, între Cluj-Napoca şi localităţiile urbane şi rurale aflate în zona imediată, la distanţe de până la 30 km (Apahida, Baciu, Floreşti şi Feleacu), între care s-au dezvoltat relaţii de cooperare pe multiple planuri.

Reşedinţa de judeţ se va constitui ca şi centru de administrare a viitoarei zone metropolitane, care va cuprinde şi comunele Apahida, Feleacu, Ciurila, Floreşti , Gilău, Baciu şi Chinteni.

La acestea urmează să se adauge, într-o a doua etapa şi alte 14 comune din zona de influenţă a municipiului (periurbana): Aghireşu, Gârbău, Sânpaul, Borşa, Bonţida, Jucu, Cojocna, Aiton, Căianu, Tureni, Băişoara, Săvădisla, Râşca şi Căpuşu Mare. În acest fel, zona metropolitană va ajunge la o suprafaţă de 185.000 de hectare şi va însuma peste 400.000 de locuitori.

Într-o ulterioara a treia etapă de dezvoltare a zonei metropolitane se va depaşi deja structurile administrative ale judeţului, pentru ca Dejul este legat economic şi social de Beclean (Bistriţa Năsăud), Câmpia Turzii de Unirea (Alba), iar Huedinul de comunele învecinate din Bihor.

Fișier:Zona Metropolitana Cluj-Napoca.png

Legături externe Edit