România
Advertisement
România
1.855
pages
Bun venit la Wikia România!
Acest wiki doreşte să devină o enciclopedie vastă, despre România. Vrem ca acest proiect să vină în ajutorul tuturor. Dacă acest proiect va avea succes, ne propunem să îl traducem în limba engleză pentru informarea străinilor!


Wiki România a fost creată la data de 15 aprilie 2008 de utilizatorul Firilacroco și are în acest moment 1.855 articole!
Doriţi să scrieţi un articol nou? Introduceţi în căsuţă numele articolului pe care doriţi să îl creaţi!

<createbox> preload=Format:Pagină_nouă editintro=Format:Introducere_articol_nou width=43 </createbox>

Articol de calitate

Ion Luca Caragiale (n. 1 februarie[1] 1852, Haimanale, judeţul Prahova, astăzi I. L. Caragiale, judeţul Dâmboviţa, d. 9 iunie 1912, Berlin) a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic şi ziarist român. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român şi unul dintre cei mai importanţi scriitori români. A fost ales membru al Academiei Române post-mortem.

Articolul de calitate se schimbă la fiecare 10 secunde. Dacă totuşi când reîncărcaţi pagina vedeţi mereu acelaşi articol, vă rugăm să apăsaţi aici.
Imaginea momentului

Hartă fizico-geografică a României din 1967.

Ştiaţi că... ?
Actual Constanta CoA.png
 • ..Constanţa este cel mai mare port maritim al Mării Negre?
 • ..Marea Neagră este cea mai mare structura acvatică anoxica din lume? Termenul de anoxie semnifică un „conţinut scăzut de oxigen” sau chiar o „lipsă de oxigen” şi peste 90% din apa din Marea Neagră este lipsită de oxigen.
 • ..Biserica Neagră din Braşov este cel mai mare lăcaş de cult în stil gotic din sud-estul Europei? Cu o capacitate de circa 5.000 de persoane, celebrul aşezământ de cult braşovean măsoară 90 de metri lungime şi 37 de metri înălţime, cu un turn al crucii de 65 de metri.
Lista portalurilor
Momentan nu avem niciun portal, dar puteţi creea chiar dvs. unul!
Ghiduri

Eşti nou pe Wikia? Uite aici câteva articole care te vor ajuta:

 • Tutorial - Bun venit!
 • Cum creez un articol?
 • Cum modific un articol?
 • Manualul de stil
Contact

În cazul unor dispute de editări, probleme de funcţionare, conflicte cu alţi utilizatori, nu ezitaţi să scrieţi un mesaj în pagina de discuţii a administratorilor sau trimiteţi-le un e-mail via Wiki România.

Mulţumim!

Note

 1. Fișier:CertificatBotezCaragiale.png

  Certificatul de botez al lui Caragiale

  Au fost vehiculate şi datele de „în noaptea de 29 spre 30 ianuarie” sau „în zorii zilei de 30 ianuarie” (Ş. Cioculescu), bazate pe amintirile lui Caragiale. Certificatul de botez, descoperit în anii 1970 la Arhivele Statului, menţionează:

  Act de botez
  La întâi ale lunii lui februarie anul o mie opt sute cincizeci şi doi au născut Iecaterina cu legiuitul dumisale soţ anume Dl Luca Caragiali ot mahalaua... oraşul... fiu, şi astăzi la şapte ale lunii lui febr anul o mie opt sute cincizeci şi doi s-a botezat în legea pravoslavnică a Bisericii răsăritului, de subt-iscălitul preot al Bisericii satului Haimanale dânduise numele Ioan de naşul său Maria sin Caragiali din mahalaua... oraşul...
  D: Maria Caragiali naşa
  Preot Sterie Grecu

  În conformitate cu singurul document oficial care menţioneză acest lucru, data de naştere a lui Ion Luca Caragiale este 1 februarie 1852. Toată problema a fost dezbătută de Constantin Popescu-Cadem în revista Manuscriptum, anul VIII, nr. 2 (27)/1977, p. 179-184.

Legături utile

Vezi și

 • w:c:ro.wikia - Wikia Română - punct de legătură între toate comunitățile Wikia în limba română
Advertisement