FANDOMOradea, mai demult Oradea Mare, (în maghiara Nagyvárad}}, în germana Großwardein, în limba idiş אורדאה, în latina Magnovaradinum este un municipiu situat în vestul României, pe râul Crişul Repede, în imediata apropiere a graniţei cu Ungaria, reşedinţă de judeţ a Bihorului, fiind cel mai important oraş din regiune istorică Crişana. La recensământul din 2002 municipiul avea 206.527 de locuitori. Zona metropolitană, care include şi nouă comune învecinate, avea în anul 2007 populaţia de 350.800 de locuitori, dintre care 70% români, 27% maghiari ş.a. În perioada interbelică 20,6% din populaţia oraşului era alcătuită din evrei, fiind consemnate de asemenea comunităţi de germani, slovaci, ucraineni etc. (vezi judeţul Bihor interbelic).

Istoric Edit

Fișier:Oradea centru vechi.jpg
Fișier:Oradea 1897.jpg

Oradea (în latină Varadinum) este menţionată pentru prima dată la 1113, într-o diplomă a abaţiei benedictine din Zobor, în care apare numele episcopului Syxtus Vvaradiensis şi al comitelui Saul de Bychar.

Cetatea Oradiei, ale cărei vestigii se pot vedea şi astăzi, este menţionată întâia oară în 1241, cu ocazia efectuării unor reparaţii grabnice pentru a face faţă unui iminent atac tătaro-mongol. Construirea cetăţii este atribuită regelui Ladislau I (1077-1095). Conform Cronicii pictate de la Viena (Chronicon pictum Vindobonense), tot regele Ladislau I a fost cel care a hotărât să ridice "în locul numit Varad", adică la Oradea, o mănăstire în cinstea Fecioarei Maria. Această mănăstire a constituit leagănul episcopiei romano-catolice de Oradea, al cărei întemeietor şi patron spiritual este considerat a fi regele Ladislau I.

Invazia mongolă din 1241 a fost descrisă în "Carmen miserabile" de Rogerius, călugăr italian, stabilit la Oradea, contemporan cu evenimentele.

Papa Pius al VI-lea a înfiinţat în anul 1777 Episcopia Greco-Catolică de Oradea Mare. Unul din corifeii Şcolii Ardelene a fost episcopul greco-catolic orădean Ignatie Darabant. Promotor al emancipării spirituale a românilor bihoreni a fost şi urmaşul său, episcopul Samuil Vulcan, întemeietorul liceului românesc din Beiuş, care astăzi îi poartă numele.

În Evul Mediu meridianul "0" trecea prin acest oraş, toate hărţile terestre şi maritime ale lumii din acea vreme menţionând acest fapt. În prezent numai unele hărţile maritime mai păstrează acest reper[1].

Obiective turisticeEdit

Clădiri istorice Edit

Fișier:Oradea centru.jpg
Fișier:Oradea 2006.jpg
Fișier:Crisul Repede panorama.jpg

Edificii culturale Edit

Lăcașuri de cult Edit

DemografieEdit

Populaţia istorică Edit

Fișier:Sinagoga abandonata, Oradea.jpg

Sursă: hu Varga E. Árpád: Statistici etnice şi confesionale pentru Transilvania

Structura pe etnii Edit

Conform recensământului din 2002 în Oradea majoritatea populaţiei este de etnie română (70,4%), existând totodată o importantă minoritate maghiară (27,5%). Pe lângă români şi maghiari, în oraş locuiesc şi comunităţi ţigănească (1,2%), germane (0,3%) şi slovace (0,2%), existând şi alte grupuri etnice (evrei, ucraineni ş.a.).

Administraţie Edit

Cartiere Edit

Oradea este împărţită în mai multe cartiere, dispuse circular în jurul Centrului Civic, vechiul centru al oraşului. Acestea sunt:

Fișier:OradeaTownHall.jpg

Zona metropolitană Oradea Edit

Zona metropolitană Oradea include Municipiul Oradea şi nouă comune înconjurătoare: Biharia, Borş, Cetariu, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Sânmartin, Sântandrei, şi Girişu de Criş. Populaţia totală a zonei metropolitane era în 2007 de 350.800 locuitori.[4]

Politică Edit

Actualul primar al Oradiei este Mihai Groza (PD), desemnat în această funcţie de Consiliul Local Oradea pe 11 decembrie 2007, în locul lui Petru Filip, ales europarlamentar. Funcţia de viceprimar este deţinută de Rozalia Biró (UDMR). Din coaliţia locală fac parte PD şi UDMR.

Consiliul Local al municipiului Oradea este compus din 27 consilieri.

Prefectura şi Consiliul Judeţean Edit

Conducerea celor două instituţii a fost desemnată în urma alegerilor locale şi generale din 2004:

Fișier:Prefectura si cons jud bihor.jpg

Relaţii externeEdit

Oradea este înfrăţită cu mai multe localităţi din întreaga lume:

 • Coslada
 • Debrecen
 • Givatayim
 • Mantova
 • Montbéliard

Sunt în curs de a încheia acorduri similare şi cu:

 • Ceyrat
 • Reims
 • Ivano-Frankivsk
 • Vršac
 • Waregem

TransportEdit

Fișier:Gara de Nord Oradea.jpg

Nod feroviar cu staţie de triaj Oradea Est Triaj, Oradea Vest şi Episcopia Bihorului, ultima fiind şi punct de trecere a frontierei pe calea ferată.

Aeroportul Internaţional Oradea este deschis oficial traficului internaţional de persoane şi mărfuri, Punct Poliţie de Frontieră, Vamă, Poliţie sanitar-veterinară.

Aeroport internaţional mic, dar în creştere în privinţa traficului. Aeroportul are zboruri TAROM spre Bucureşti cu frecvenţă zilnică, precum şi zboruri charter.

Personalităţi Edit

(Următoarele personlităţi s-au născut în Oradea. Sunt afişate cronologic după data naşterii.)

Cultură şi educaţieEdit

Centru cultural şi universitar important, în Oradea există mai multe instituţii dedicate promovării culturii şi educaţiei:

PresăEdit

SportEdit

NoteEdit

 1. Articol din Gazeta Oradea
 2. Am aflat secretul Catedralei Ortodoxe din Oradea! Ce se ascunde sub treptele lăcaşului de cult., 11 mai 2017, Vlad Alexandru, Evenimentul zilei, accesat la 11 mai 2017
 3. FOTO RETROCEDARE După 65 de ani, biserica Sfântul Gheorghe a fost retrocedată seminarului greco-catolic, 18 iunie 2013, Claudia Bonchiș, Adevărul
 4. Zona Metropolitană Oradea: Raportul de activitate 2005–2006

Vezi şiEdit

Legături externeEdit

Commons-logo
Wikimedia Commons conţine materiale multimedia legate de Oradea

Istorie

Wikipedia-logo Această pagină utilizează conţinut de la Wikipedia în limba română. Versiunea originală a sa se află la: Wikipedia: Oradea. Lista autorilor poate fi văzută în istoricul paginii. Textul de la Wikipedia este disponibil sub licenţa GNU FDL pentru documentaţie liberă.