România
Advertisement

Acest articol a fost copiat de la Wikipedia, în timp ce se de discuta ștergerea. Decizia a fost ștergerea articolului. Consultați și Wikipedia:Liga Studenților din Târgu MureșWikipedia:Wikipedia:Pagini de șters/Liga Studenților din Târgu Mureș

Format:Infobox Organization

Liga Studenților din Târgu Mureș este o organizație non-profit cu caracter socio-profesional. Aceasta a fost creată pentru a apăra, promova și reprezenta drepturile și interesele studenților din Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, indiferent de sex, religie, naționalitate sau convingeri politice, prin toate mijloacele legale de care dispune, atât în structurile de conducere universitare, cât și în relația cu alte instituții publice. Este prima organizație recunoscută de Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. În prezent, este cea mai activă organizație studențească din Târgu Mureș[1][2].

Scurt istoric[]

Liga Studenților din Târgu Mureș a dobândit statut juridic în 1 martie 1990 și este prima asociație de reprezentare din Târgu Mureș. De atunci, a reușit să se afirme în rândul studenților prin intermediul diverselor sale activități. Legea care statea în acel moment la baza acestei asociații fiind Legea nr. 21/1924[3] astazi fiind reglementata de ordonanța nr.26 din 30 ianuarie 2000 cu privire la asociații și fundații [4].

În 1996 organizează primul Congres pentru Studenți din România intitulat Congresul Național de Comunicari Științifice pentru Studenți, Tineri Medici și Farmaciști, prima manifestare stiintifica a studentilor medicinisti in Romania.

In 1998 apare primul numar al revistei Ligii studentilor din Targu Mures- Mass Medica si sunt organizate pentru prima data simularile de admitere la UMF Tg. Mures.

In 25-26 noiembrie 1999 Liga studentilor din Targu Mures organizeaza prima editie a congresului stiintific "Marisiensis"[5] care se desfășoară și în prezent, devenind o emblemă a vieții medicale mureșene.

În 2000 a avut loc pentru prima dată evenimentul socio-cultural și sportiv MEDFIUN[6] care oferă anual tinerilor mediciniști un alt aspect al vieții studențești. Tot in 2000 debuteaza, sub coordonarea Ligii Studentilor din Targu Mures, programul de mobilitati nationale Transmed, primul schimb de studenti avand loc intre UMF Tg. Mures si UMF Iasi.

Scopuri și obiective[]

  • Promovarea și apărarea intereselor profesionale, sociale și culturale ale membrilor săi
  • Promovarea spiritului democratic în mediul universitar și în societatea românească
  • Consolidarea autonomiei universitare
  • Promovarea legăturilor de solidaritate și prietenie între membrii săi
  • Propaganda sanitară, culturală și civică în rândul populației
  • Promovarea și apărarea drepturilor și libertăților cetățenești
  • Cultivarea valorilor științifice, istorice, culturale, profesionale și afirmarea profesionala a studenților, promovând competitivitatea și competența profesională, bazate pe principii etice precum egalitate, moralitate, echilibru și proporționalitate.
  • Principalul obiectiv al Ligii Studenților din Târgu Mureș este de a lupta pentru respectarea drepturilor esențiale, materiale și intelectuale ale studenților din Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și de a asigura participarea activă la conducerea efectivă în învățământul instituționalizat autonom.[7]

Structură[]

Adunarea Generală este forul suprem de decizie și este alcătuită din toți membri cu drept de vot. Aceasta se întrunește de două ori pe an, în martie respectiv în noiembrie.

Adunarea Reprezentanților este organul de control a Biroului Executiv se întrunește săptămânal și este alcătuită din

  • Reprezentanții de an
  • Coordonatorii de departamente
Activități Umanitare și Sănătate Publică: Andrea Nistea
Cultură: Sabina Hădărig
Sport și Turism: Nicolae Stanciu
Integrare Studenți: Iuliu Cocuz
Resurse Umane: Raluca Niculescu
Mediatizare și PR: Dragos Cucoranu
Medicină Dentară: Sanda Pop
Proiecte: Denis Pasc
Departamentul de Educație Medicală: Diana Iacob
Departamentul de Mobilități: Mihaela Celsie
Departamentul de Studenți Internaționali -
Farmacie: Dumitru Stratan
  • Biroul Executiv este format dintr-o echipă de cinci oameni aleși democratic în urma Adunării generale din noiembrie. Între ședințele Adunării Generale, conducerea LSTGM este asigurată de Biroul Executiv, organul de direcțiune și administrație al LSTGM, sub controlul Adunării Reprezentanților. În urma alegerilor din noiembrie 2011 are următoarea componență:
Președinte: Marius-Alexandru Beleaua
Vicepreședinte pe Relații Interne: Stefan Rusu
Vicepreședinte pe Relații Externe: Andrei Petruț
Trezorier: Emmanuel Becica
Secretar General: Corina Maier

Activități specifice[]

Reprezentarea studenților în toate forurile decizionale ale Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș:

  • Birou de Senat
  • Senat
  • Consiliu

Activități științifice, culturale, sociale:

  • Congresul Internațional Marisiensis pentru Studenți, Tineri Medici și Farmaciști[5]
  • Festivalul Studențesc MEDIFUN[8]
  • Galele Studențești[9]
  • Festival de Satiră și Umor[9]
  • Tabăra de formare a studenților reprezentanți "Training Camp"
  • Simularea Examenului de Admitere
  • Universitatea de Vara pentru Elevi

Evenimente specifice tuturor departamentelor din cadrul organizației:

Campanii organizate cu ocazia zilelor mondiale: Anti-Tutun, Anti-HIV/SIDA, Anti Diabet[10]
Programe de mobilități naționale (Transmed) și internaționale (Bursele LSTGM)
Cursuri de suport vital de baza și suport vital avansat
Cursuri de Dans
Drumeții
Petreceri tematice
Campanii umanitare[11]

Evenimente[]

  • Manifest împotriva implicării politice în Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș [12][13][14][15]
  • Susținerea protestului Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România împotriva neadoptării Statutului Studentului în forma sa originală.[16]

Festivalul stundențesc MEDIFUN

A luat naștere in 2006 , fiind organizat de Liga Studenților din Târgu Mureș.Festivalul este organizat și se desfășoară pe teritoriul României. Toate informațiile necesare vor fi transmise pe www.medifun.ro șihttps://www.facebook.com/medifun.ro.

Festivalul Studențesc “MediFun” se desfășoara, pe parcursul a 5 zile, în perioada 22 iulie 2015 – 26 iulie 2015 inclusiv.

Înscrierea în concurs:

Pentru a lua parte la festival, participanții trebuie:

● Să fie fani ai paginii de Facebook a MediFun – www.facebook.com/medifun.ro și menținerea calității de abonat pe toată perioada de desfășurare a festivalului; ● Participarea în cadrul evenimentului, organizat sub formă de competiție, se face prin înscrierea pe echipe. ● Echipele trebuie să aibă minim 30 de tineri, băieți (minim 15) și fete (minim 15). Numarul maxim de participanți în echipă este 50. ● Înscrierea se poate face și individual, cu mențiunea că se vor distribui unei echipe incomplete sau care mai primește membri în componență. ● Înscrierea este finală doar după completarea formularului on-line dar si a documentului excel, cu datele echipei pe adresa medifun@lstgm.ro și achitarea taxei de 30 lei/participant în schimbul cărora vor primi un anumit număr de brățări – echivalent cu numarul de participanti inscrisi. ● Prin înscrierea la concurs, participanții garantează că au vârsta minimă împlinită de 18 ani și că o pot dovedi ulterior cu acte. Vârstă maximă de participare – 50 ani. ● Un participant poate fi descalificat (prin opțiunea de ștergere a informațiilor publicate de utilizator) în orice moment dacă Organizatorul observă orice fel de comportament considerat in neconcordanta cu prezentul document. Organizatorul consideră înscrierea la concurs ca o acceptare implicită a acestui regulament și consideră orice date cu privire la participant adevărate și corecte. ● În cazul descoperirii oricăror neconcordante referitoare la cele de mai sus, Organizatorul nu va considera respectiva participare validă.

Afilieri în organizații naționale și internaționale[]

Vezi și[]

  • Asociația Studenților Maghiari din Târgu Mureș

Bibliografie[]

Legături externe[]

Note[]

Format:Organizații de tineret din Târgu Mureș

Advertisement