România
Advertisement
Judeţul Ilfov
Stema judeţului Ilfov Harta României cu Judeţul Ilfov indicat
stemă amplasare
Regiune: Muntenia
Reşedinţa: Bucureşti
Otopeni
Buftea
Populaţie:
 •Total 2002:
 •Densitate:
Locul 36
300.123 loc.
188 loc/km²
Suprafaţă:
 •Total:
Locul 41
1.583 km²
Abreviere: IF
Prefix Telefonic: (+40) x1 (1)
Consiliul Judeţean:
 •Preşedinte
 •Adresa web

Cristache Rădulescu(PSD)
C.J. Ilfov
Prefectura:
 •Prefect
 •Adresa web

Jecu Nicolae
Prefectura Ilfov
(1) Pentru fostul operator naţional x este 2, pentru operatorii alternativi de telefonie fixă x este 3.

Judeţul Ilfov (Sectorul agricol Ilfov înainte de 1997) este un judeţ din România, ce înconjoară municipiul Bucureşti.

Istorie[]

Urme ale existenţei umane descoperite pe raza judeţului Ilfov, mai ales în zona Căldăruşani, Glina şi Chiajna, lângă Bucureşti, datează din paleolitic şi neolitic. Trebuie de asemenea menţionate vestigiile dacice scoase la lumină în zona Pantelimon, Snagov, Măgurele si Bragadiru. Bogăţia descoperirilor arheologice (relicve, inscripţii, etc.) este dovada locuirii neîntrerupte a zonei de către daco-romani, care mai târziu au format Principatul Ţara Românească, prin unirea cnezatelor şi voievodatelor (primele organizări statale) in secolele XII-XIV. Încă de la întemeire, la sfârşitul secolului al XIV-lea, sub domnia lui Basarab I, multe aşezări şi oraşe au prins viaţă până în secolul XVI, cum ar fi Snagov, Chitila, Afumaţi sau Tâncăbeşti şi care au supravieţuit până în zilele noastre. Numele de Ilfov este pentru prima data mentionat într-un act de donaţie din 1482 al domnitorului Vlad Călugărul către Mănăstirea Snagov.[1]

Geografie[]

Judeţul Ilfov, actualmente cel mai mic judeţ al României, se află în Câmpia Română. În monografia României din 1972 sunt menţionate ca vecine ale Judeţului Ilfov, judeţele Ialomiţa la est, Buzău, Prahova şi Dambovita la nord, Teleorman la vest şi fluviul Dunăre la sud. De asemenea, se precizează că acesta se întinde pe o suprafaţă de 8.225 km², fiind în dimensiunea pe care o deţinea atunci, al cincilea ca mărime din România. Nouă ani mai târziu, al cincilea judeţ al României ca suprafaţă, a fost dezmembrat în avantajul judeţelor limitrofe şi micşorat la o unitate teritorial-administrativă care înconjoară zona capitalei, sub numele de Sectorul Agricol Ilfov.

În 1997, legea nr. 50/97 a schimbat denumirea de Sectorul Agricol Ilfov în Judeţul Ilfov, revenind deci la denumirea veche, dar nu la dimensiunile de dinainte de 1972. Judeţul Ilfov cuprinde 34 de aşezări rurale şi opt oraşe: Buftea (reşedinţa oficială, deşi administraţia îşi are sediul în Bucureşti), Otopeni, Voluntari, Bragadiru, Chitila, Măgurele, Popeşti-Leordeni, Pantelimon, cu peste 1.593 km².

Judeţul se găseşte în regiunea de sud-est, chiar în centrul Câmpiei Române, lângă Bucureşti. Coordonatele sale goegrafice sunt 44°17’ – 44°46’ latitudine nordică şi 25°52’ – 26°27’ longitudine estică. În ziua de astăzi, Ilfov se învecinează cu judeţele Prahova (N), Dâmboviţa (V), Giurgiu (S-V) şi Ialomiţa şi Călăraşi (E). Clima este temperat-continentala cu o medie anuală a precipitaţiilor de 460-500 mm. Râuri importante sunt Dâmboviţa şi Colentina (care aprovizionează cu apă oraşul Buftea), iar lacuri importante sunt Cernica, Snagov şi Căldăruşani în partea nordică a judeţului. Judetul este strabatut si de râul Ialomiţa împreună cu afluentul său Gruiu.

Populaţie[]

Evoluţia demografică*


Note[]

  1. Judeţul Ilfov, istorie şi civilizaţie”. Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Ilfov. http://www.ilfov.djc.ro/DocumenteHtml.aspx?ID=1326. 

Legături externe[]

Vezi şi[]

  • Judeţele României
  • Judeţele interbelice ale Regatului României
  • Listă de localităţi din judeţul Ilfov
  • Listă de comune din judeţul Ilfov




Wikipedia-logo Această pagină utilizează conţinut de la Wikipedia în limba română. Versiunea originală a sa se află la: Wikipedia: Județul Ilfov. Lista autorilor poate fi văzută în istoricul paginii. Textul de la Wikipedia este disponibil sub licenţa GNU FDL pentru documentaţie liberă.
Advertisement