România
Advertisement

Acest articol a fost copiat de la Wikipedia, în timp ce se de discuta ștergerea. Decizia a fost ștergerea articolului. Consultați și Wikipedia:Aurel SavinWikipedia:Wikipedia:Pagini de șters/Aurel Savin

Fișier:Aurel Savin la Londra aniversare 150 ani YMCA.jpg

Aurel Savin la aniversarea a 150 ani de YMCA, impreuna cu Regina Elisabeta a Marii Britanii

Fișier:Aurel Savin legitimatie ACT 1939.jpg

Aurel Savin - legitimatie membru al Asociatiei Crestine a Tinerilor din România, 1939

Fișier:Aurel Savin la inagurarea sediului str Silvestru cu Patriarhii.jpg

Aurel Savin la inaugurarea sediului ACT YMCA Romania din Bucuresti, str. Silvestru 33

Aurel Savin (n. 8 octombrie 1917, Jorăști, Galați, România, decedat 11 noiembrie 2007 a fost un teolog, jurist și activist al societății civile român, președintele YMCA România.

Aurel Savin s-a născut într-o familie cu tradiție de preoți din tată-n fiu. Tatăl, Petre Gh. și el preot, mama Maria (născută Șelaru) casnică, iar unchiul său: Ioan Gheorghe Savin, eminent teolog, autor și profesor respectat de generații de teologi.

După absolvirea cursului primar în comuna natală, Aurel Savin a urmat din 1929 liceul “Cantemir Vodă” din București, iar în 1936 s-a înscris la facultatea de Drept luîndu-si licența în 1940. Începînd cu anul 1937 urmează, în paralel, și Facultatea de Teologie din București, în 1941 fiind declarat licențiat “magna cum laude”.

Din 1936 devine membru activ al Asociației Creștine a Tinerilor (ATC)– (Young Men’s Christian Association YMCA) din România. După o colaborare directă cu ing Ion Bujoiu (Președinte) și după arestarea acestuia cu Stavri Cunescu (Vicepreședinte), Aurel Savin devine Secretar General al asociației YMCA România pînă la venirea comuniștilor.

Aurel Savin a profesat avocatura din 1940 pînă în 1948 cînd, refuzînd să devină membru PCR, la “cererea” securității nu a mai fost admis în colegiul avocaților pe motiv al activității desfășurate în cadrul “agenturii” americane YMCA și a pregătirii sale “mistice”. O perioadă grea, cînd la nedreptățile suferite personal se adaugă arestarea și deținerea tatălui său Preotul Petre Gh. Savin la Jilava și a unchiului prof. univ. Ioan Gh. Savin, închis la Sighet în regim unicelular pentru aproape 6 ani.

După desființarea ATC de către comuniști și confiscarea bunurilor de patrimoniu precum și a actelor organizației, Aurel Savin a fost sistematic hăituit și marginalizat fiind dat afară din orice loc de muncă. Abia în 1964 a reușit să se angajeze corist la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” de unde s-a pensionat în 1974.

În ciuda persecuțiilor personale și a regimului comunist despotic, Aurel Savin a continuat să mențină legătură cu YMCA din Regatul Unit.

După Revoluție, Aurel Savin a reînregistrat ATC ca persoană juridică și timp de 7 ani s-a luptat să recupereze bunurile confiscate și să refacă activitatea asociației.
Au urmat ani cu multe satisfacții pentru asociație: crearea unui sediu la București, recuperarea taberei de la Timișul de Sus, precum și personale: în 1994 a fost invitat să participe la Londra la celebrarea a 150 de ani de la înființarea YMCA și după slujba oficiată la Catedrala Westminster, Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a luînd parte la recepția de la Lambeth Palace, reședința arhiepiscopului de Canterbury, s-a întreținut cu Aurel Savin despre YMCA România și activitatea ei, o ocazie rară de a promova noua organizație. Participînd la congresul internațional YMCA la El Passo în S.U.A., adresa lui Aurel Savin a fost difuzată la toți membrii participanți ca un manifest al organizației.
De asemenea în 1995, președintele Poloniei i-a acordat lui Aurel Savin “Crucea de cavaler al legiunii Polonia” pentru activitatea de la Timișul de Sus în tabăra ACT (YMCA) cînd în 1939, 600 de tineri polonezi au fost adăpostiți și salvați.

Aurel Savin a fost înhumat în cimitirul Mănăstirii Cernica

Note[]

Vezi și[]

Legături externe[]

Bibliografie[]

Advertisement