România
Advertisement

Acest articol a fost copiat de la Wikipedia, în timp ce se de discuta ștergerea. Decizia a fost ștergerea articolului. Consultați și Wikipedia:Asociația Națională pentru Calitatea Serviciilor din TurismWikipedia:Wikipedia:Pagini de șters/Asociația Națională pentru Calitatea Serviciilor din Turism

Profil Instituțional[]

Asociația Națională pentru Calitatea Serviciilor din Turism – ANCST este o organizație non-profit, independentă, apolitică și non-guvernamentală, născută la inițiativa Centrului de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Economico-Social din România (www.cedes-cd.ro), având aproximativ 100 de membri activi din toate regiunile României și peste 900 de membri simpatizanți. Încă de la înființare, ANCST și-a asumat un rol activ, printre actorii din domeniul economico-social, în dezvoltarea sectorului de turism, în sprijinul societății civile:

- promotor al parteneriatului public-privat

- centru de resurse

- centru de cercetare-dezvoltare

- administrarea și acordarea de asistență tehnică pentru programele cu finanțare europeană destinate sectorului economico-social

Despre ANCST[]

Viziunea ANCST este aceea a unei societăți civile influente și autonome capabile să răspundă atât nevoilor oamenilor, cât și cerințelor instituționale. ANCST este un purtător de cuvânt al sectorului neguvernamental prin întreținerea unui dialog permanent cu reprezentanții statului (Parlamentul României, Guvern, Ministerul de resort), contribuind astfel la promovarea principiilor dezvoltării economice durabile, a creșterii calității serviciilor turistice, ale progresului social și ale economiei de piață.

Obiective ANCST[]

- Crearea leadership-ului în sectorul neguvernamental și încurajarea comunicării eficiente în scopul facilitării interrelaționării, colaborării profesionale și schimbului de experiență, determinând astfel creșterea calității serviciilor din turism în special, precum și din celelalte sectoare ale domeniului economico-social

- Dezvoltarea capacității organizațiilor societății civile pentru a influența elaborarea standardelor în vederea certificării și atestării calității serviciilor din turism în special

- Dezvoltarea capacităților interne ale sectorului nonguvernamental românesc prin instruire, consultanță, asistență tehnică și informare

- Construirea consensului public - privat prin reprezentarea, promovarea și apărarea intereselor legitime în relațiile cu autoritățile publice locale și/ sau centrale în conformitate cu cerințele Uniunii Europene.

Misiunea ANCST[]

ANCST și-a asumat misiunea de a veghea la creșterea calității serviciilor turistice, dar și din sectoare tangențiale (pornind de la considerentul că domeniul este unul de incidență), în scopul ameliorării standardelor de viață. În acest scop ANCST operează cu instrumente precum: informare, instruire/ training, cercetare-dezvoltare, advocacy și finanțare.

Arii de expertiză[]

Coaliții și Advocacy ANCST realizează un dialog social permanent cu autoritățile statului (Parlament, Guvern, Ministerul de resort) și organizații patronale și sindicale la nivel național, inclusiv prin participarea activă la elaborarea proiectelor de acte normative, ce au ca obiect principal activitățile din sfera turismului, precum și din alte sectoare ale domeniului economico-social, adoptarea sau amendarea lor.

Cercetare-Dezvoltare ANCST este un partener dedicat în derularea de proiecte, în colaborare cu CEDES Cercetare-Dezvoltare, privind diverse sectoare ale domeniului economico-social, ca de exemplu: evaluarea economică sectorială a turismului din România; evaluarea nevoilor de calificare a forței de muncă; evaluarea stării de sănătate a forței de muncă - premisa unei forțe de muncă funcțională, eficientă și flexibilă; evaluarea mentalităților cu privire la securitatea muncii a ambilor parteneri (angajat și angajator) în scopul dezvoltării unei culturi bilaterale.

Training și Consultanță ANCST, oferă consultanță în vederea creșterii calității serviciilor în turism, precum și în domeniul economico-social, în general. De asemenea, în parteneriat cu CEDES CD organizează cursuri de formare profesională și traininguri, pentru forța de muncă, în vederea creșterii calității serviciilor turistice și din diverse sectoare cu incidență din domeniul economico-social.

Program de pregătire în domeniul calității serviciilor turistice[]

Prin parteneriatul cu Asociația Națională pentru Calitatea Serviciilor din Turism - ANCST, CEDES Cercetare-Dezvoltare este singurul furnizor de formare profesională care întrunește condițiile legale pentru organizarea programului de pregătire cu caracter obligatoriu în domeniul calitătii serviciilor turistice, în conformitate cu noile prevederi legale în baza Ordinul Președintelui Autorității Naționale pentru Turism nr. 65/2013, prin care se aprobă noile Norme Metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistică cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licențelor și brevetelor de turism.

Conform Anexei nr. 7, Criteriul 2 prevede obligativitatea pentru Hoteluri (5, 4, 3 stele), Moteluri (3 stele), Cabane (3 stele) și Campinguri (4, 3 stele), Restaurante și Baruri (5, 4, 3 stele) ca „Cel puțin o persoană din conducerea operativă a unei structuri de primire turistică trebuie să facă dovada absolvirii unui program de pregătire în domeniul calității serviciilor turistice, realizat de un furnizor de formare profesională autorizat [...]”.

Astfel, Asociația Națională pentru Calitatea Serviciilor din Turism & CEDES Cercetare-Dezvoltare vin în întâmpinarea nevoilor Dumneavoastră organizând aceste programe de pregătire în toate Centrele Regionale din țară.

Programul își propune transferul de know-how din Europa de Vest cu privire la sistemele de calitate în turism. Specialiștii ANCST & CEDES CD au o experiență relevantă în furnizarea unei instruiri de calitate, adaptând în prezent modelele din diferite regiuni europene la situația actuală din România.

Membrii fondatori ai Asociației Naționale pentru Calitatea Serviciilor din Turism - ANCST și formatorii CEDES Cercetare-Dezvoltare au inițiat și au susținut acest demers în sensul unei preocupării active și continue în domeniul calității serviciilor turistice, încă din 1998, îndeplinindu-se astfel criteriile legale impuse de Autoritatea Națională pentru Turism cu privire la furnizorii programelor de pregătire în domeniu.

Bibliografie[]

Ordinul 65/2013 pentru aprobarea normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licentelor si brevetelor de turism

Legislație turism - Control si Autorizare pentru turism - ANT

Legături externe[]

Autoritatea Națională pentru Turism din România - http://turism.gov.ro/

www.calitateaserviciilor.ro

Format:Necat

Advertisement