FANDOM


Arad (similar scris și în germană, maghiară și limba bulgarilor bănățeni; în Format:Sr) este municipiul de reședință al județului cu același nume, Banat, România.

La recensământul din anul 2011 Aradul avea o populație de 159.074 locuitori, fiind al doisprezecelea cel mai mare centru urban al României din punct de vedere demografic. Municipiul Arad constituie pentru vestul României un punct important în ceea ce privește industria, și este de asemenea un nod important în transporturile feroviare, rutiere, având și aeroport. În privința religiei ortodoxe orașul Arad este reședința scaunului Arhiepiscopal al Aradului.

Istorie Edit

În perioada interbelică a fost reședința județului Arad (interbelic).

Perioada medievală Edit

Perioada modernă Edit

 • 1812 - Înființarea Preparandiei - prima școală pedagogică românească din Transilvania
 • 1817 - Jakob Hirschl construiește primul teatru de piatră din țară
  • 1868 - Mihai Eminescu participă în calitate de sufleur într-un spectacol susținut de trupa lui Mihai Pascaly
 • 1833 - Ia ființă al șaselea conservator muzical european - Arader Musik Conservatorium/Aradi Zenede
 • 1834 - Orașul primește statutul de oraș liber regesc. La festivități participă împăratul Francisc I
 • 1840 - Prima banca de economii și credite de pe teritoriul actual al României[necesită citare]
 • 6 octombrie 1849 - Înfrângerea revoluției maghiare și excutarea de către armatele imperiale habsburgice și ruse a celor 13 generali ai armatei revoluționare maghiare [1]
 • 1869 - Ia ființă societatea de transport public cu tramvaie trase de cai
 • 1890 - Fondarea Societății Filarmonice din Arad
 • 1890 - Se înființează primul club de canotaj din Transilvania, „Asociația Vâslașilor Murăș Arad”
 • 15 august 1899 - La Arad se joacă primul meci oficial de fotbal din Transilvania.
 • 1909 - Se înființează fabrica Marta, prima fabrică de automobile din Ungaria și de pe teritoriul actual al României
 • 1910 - Populația orașului ajunge la 64.000 de locuitori
 • 10 aprilie1913 - Este inaugurată prima linie ferată electrică din estul Europei și a opta din lume, pe ruta Arad-Podgoria
 • 1918 - Sediul Consiliul Național Român Central; Iluștrii politicieni arădeni se află în conducere: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop, Ioan Flueraș, Ioan Suciu[2]
 • 4 iunie 1920 Tratatul de Pace de la Trianon, în urma căruia Transilvania revine României

Perioada interbelică Edit

 • 1918 -Consiliul Național Central Român, cu sediul la Arad, preia conducerea Transilvaniei
 • 1920 - Este înființată uzina Astra, prin unificarea Fabricii de Vagoane Weitzer cu Fabrica de Automobile Marta [3]
  • Se dezvoltă fabricile de textile, ITA, FITA, TEBA, moara Neumann, fabrica de mobilă "Lengyel" [3]
 • 1922 - Concertează George Enescu
 • 1924 - Concertează Béla Bartók
 • 1923 - Are loc la Arad primul campionat național de canotaj din România, în organizarea Asociației Vâslașilor Murăș din Arad (actualul Club Sportiv "Voința" Arad)
 • 1926 – Este înființată Fabrica de zahăr [4]
 • 1929 - 1933 - Criza economică se face resimțită, multe fabrici mici închizându-se, industria concentrându-se în 22 de companii mari
 • 1930 - Este înființată Fabrica de lacuri și vopsele "Polyrom" [4]
 • 1936 - Este înființată Uzina Tehnică Arad, producție becuri [4]
 • 1937 - Orașul este evaluat drept cel mai puternic centru economic din Transilvaniași al patrulea din România.
 • 1938 - Face parte din ținutul Timiș

Perioada postbelică Edit

Fișier:Arad 1897.jpg
Fișier:Aradi fopiac..jpg
Fișier:AradDecembrie1918.jpg

Perioada postdecembristă Edit

Geografie Edit

Municipiul Arad este așezat în extremitatea vestică a României, în nordul Banatului,[5] în șesul întins al Tisei, la 46°11' lat. N și 21°19' long. E, în câmpia aluvionară a Aradului, parte a Câmpiei de Vest. Este primul oraș important din România la intrarea dinspre Europa Centrală, fiind situat pe malul râului Mureș, în apropierea ieșirii acestuia din culoarul Deva-Lipova. Teritoriul administrativ al municipiului este de 252,85 kmp.

Orașul se află la o altitudine de 107 m, fiind amplasat la intersecția unor importante rețele de comunicații rutiere, respectiv Coridorul european rutier IV cu traseul șoselei rapide ce va lega Ucraina cu Serbia. Situarea la intersecția drumurilor europene E 68/60 la 594 km de București (E) și 275 km de Budapesta (V), precum și E 671 la 50 km de Timișoara (S) și 117 km de Oradea (N), constituie un factor favorizant pentru dezvoltarea sa economică și urbană.

Municipiul Arad este principala poartă de intrare în România, fiind cel mai important nod rutier și feroviar din vestul țării. Astfel, Aradul se află situat la 17 km de Curtici - cel mai mare punct vamal pe căi ferate din vestul țării. De asemenea, Aradul beneficiază de un acces extrem de facil în ceea ce privește punctele de frontieră pe cale rutieră și aeriană. Cele mai apropiate puncte de frontieră sunt pe cale rutieră, respectiv: localitatea Turnu la o distanță de 20,3 km, orașul Nădlac la o distanță de 54 km, precum și Vărșand la o distanță de 68 km. Un important punct de frontieră este cel pe cale aeriană este Aeroportul Internațional Arad, acesta având o pistă de 2.000 metri.

Câmpia Aradului este situată între Munții Zarandului și albiile Ierului și Mureșului Mort, în continuarea Câmpiei Crișurilor la sud de linia localităților Pâncota, Caporal Alexa, Olari, Șimand și Sânmartin până în valea Mureșului între Păuliș și Pecica. Spre rama muntoasă are altitudini de aproape 120 m, iar în vest puțin peste 100 m. La poalele munților Zarandului se distinge o fâșie de câmpie piemontană care nu ajunge pană la Mureș și care trece treptat într-o fâșie ceva mai joasă (puțin peste 100 m) cu caractere de câmpie de divagare vizibilă la Curtici. Ca urmare a extinderii conului de dejectie al Mureșului, Câmpia Aradului este formată din pietrișuri, nisipuri și argile. La est de Arad apar loessuri și depozite loessoide, iar în împrejurimile localității Curtici, nisipuri eoliene cu relief de dune fixate. În cuprinsul câmpiei de divagare sunt frecvente albii și meandre părăsite, grinduri, lăcoviști și sărături.[6] Repere geografice în țară:

Repere geografice în străinătate:

Climă Edit

Clima orașului este continental-moderată, cu slabe influențe mediteraneene, vara înregistrându-se o temperatură medie de 21 °C și iarna o temperatura medie de -1 °C.

Cantitatea medie multianuală de precipitații este de 582 mm. Cele mai mari cantități de precipitații se înregistrează în luna iunie (88,6 mm), în general sezonul cald înregistrând 58% din cantitatea totală ca o consecință directă a dominației vânturilor din vest. Se mai înregistrează un maxim secundar în lunile de toamnă (24% din cantitatea medie anuală). Între cele două maxime se intercalează un minim principal: februarie, martie, cu cea mai scăzută valoare de 30 mm și un alt minim în septembrie de 36,5 mm.

Datorită poziției în câmpie a Aradului, zona este supusă tot timpul anului advecției aerului umed din vest și ascensiunea sa în contact cu rama muntoasă a Apusenilor, de aici și explicația frecvenței ridicate a zilelor cu precipitații de 120.

Valoarea medie anuală a umidității relative este de 76%.

Frecvența medie a circulației maselor de aer este cea sud-estică, frecvența maximă fiind atinsă în luna octombrie (22,6%), urmată de cea sudică în noiembrie (18,9%), de cea nord-estică în mai (17,8%) și cea nord-vestică în iulie (15,0%).

Floră și faună Edit

În oraș și împrejurimi se întâlnește vegetația de silvostepă a Câmpiei Aradului, reprezentată de pâlcuri de arbori și păduri de cer, gârniță, gorun, ulm etc, exemplele cele mai concludente putând fi găsite în pădurea Ceala, situată în extremitatea nord-vestică a municipiului și în Pădurice. În luncile din lungul Mureșului se dezvoltă zăvoaie, sălcii, plopi, anini.

Flora Municipiului Arad și împrejurimilor sale este reprezentată prin numeroase specii de plante. Din categoria speciilor rare pentru flora României amintim următoarele: Rumex Kerneri, Euphorbia vegetalis, Sedum caespitosum, Trifolium angulatum, Trifolium angustifolium, Lidernia procumbens, Succisella inflexa, Cirisum branchycephalum, Sparganium minimum, Hysciamus albus.

Fauna se încadrează și ea în specificul silvostepei și se caracterizează prin prezența popândăului, prepeliței, fazanului de câmpie, șopârlei cenușii, sturzului etc. În păduri trăiesc mistrețul și cerbul. Fauna subacvatică din apele Mureșului cuprinde crapul, mreana, somnul etc.

Demografie EditCircle frame

Componența etnică a municipiului Arad

     Români (78.77%)

     Maghiari (9.67%)

     Romi (1.58%)

     Necunoscut (8.14%)

     Altă etnie (1.81%)


Circle frame

Componența confesională a municipiului Arad

     Ortodocși (68.4%)

     Romano-catolici (9.37%)

     Reformați (2.45%)

     Penticostali (4.34%)

     Baptiști (3.91%)

     Necunoscută (8.38%)

     Altă religie (3.11%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Arad se ridică la 159.074 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 172.827 de locuitori.[7] Majoritatea locuitorilor sunt români (78,77%). Principalele minorități sunt cele de maghiari (9,68%) și romi (1,59%). Pentru 8,14% din populație apartenența etnică nu este cunoscută.[8] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (68,41%), dar există și minorități de romano-catolici (9,38%), penticostali (4,34%), baptiști (3,92%) și reformați (2,45%). Pentru 8,39% din populație nu este cunoscută apartenența confesională.[9]

Cartierele Aradului Edit

Format:Cartiere din Arad

Economie și transport Edit

Pe parcursul secolelor XIX și XX, Aradul s-a afirmat ca unul dintre cele mai importante centre economice din regiune. În acest sens semnificativă este evaluarea făcută în anul 1937, potrivit căreia, raportat la activitatea celor 4001 societăți comerciale, orașul a fost considerat drept cel mai puternic centru economic din Transilvania și al patrulea din România.

În atingerea acestui statut au conlucrat factori precum poziția geografică a orașului, la intersecția unor drumuri comerciale de maximă importanță, și diversitatea etnică și religioasă a locuitorilor săi. Aceiași factori fac din Arad astăzi, unul dintre cele mai prospere orașe din România postrevoluționară.

Principalele ramuri industriale sunt construcția și reparația materialului rulant (Astra Vagoane Arad, Astra Vagoane Călători), industria constructoare de mașini (Yazaki Component Technology, Alcoa Fujikura, Leoni Wiring Systems, Maschio-Gaspardo, Takata Petri), producția de aparatură și instrumente de măsură verificare și control (Contor Group), industria confecțiilor, industria produselor alimentare, industria de prelucrare a lemnului.

În Arad își are sediul central și social Intesa Sanpaolo Bank România. O altă instituție de credit care își are începuturile în Arad este Banca Comercială Feroviară, a treia instituție de credit cu capital românesc.

Angajați pe sectoare de activitate Edit

 • Industrie - 41,5%
 • Transport și telecomunicații - 12,27%
 • Comerț - 10,75%
 • Construcții - 7,92%
 • Învățământ - 5,99%
 • Sănătate și asistență socială - 5,14%
 • Utilități - 3,16%
 • Administrație publică - 2,28%
 • Bănci și asigurări - 1,97%
 • Agricultură - 1,73%

Monumente de arhitectură Edit

Format:Obiective turistice din municipiul Arad

 • Cetatea Aradului este una din fortificațiile din Transilvania construite în stil Vauban-Tenaille, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, fază târzie a sistemului de fortificații stelate din Europa.
 • Palatul Administrativ, construit între anii 1872-1874 în stil renascentist
 • Teatrul Clasic ”Ioan Slavici”, construit în stil neoclasic după planurile arhitectului Anton Czigler, a fost inaugurat la data de 21 septembrie 1874. Inițial clădirea avea o funcționalitate complexă, în incinta ei regăsindu-se două restaurante pe latura nordică, alte spații comerciale și locuințe. Pe latura estică se poate vedea un blazon al Aradului, oraș regesc.
Fișier:Postcard of a bridge in Arad (Romania).jpg
Fișier:Arad - biserica luterana (2).jpg

Monumente Edit

Lăcașuri de cult Edit

Fișier:Biserici-si-manastiri-sfanta-ghizela-gai-arad-3oj0lknt3w-small.jpg

Muzee și expoziții Edit

Fișier:Aradpadurice.JPG
 • Complexul Muzeal Arad
  • Secția istorie
  • Secția științele naturii
  • Secția Artă
 • Muzeul Memorial "Vasile Goldiș"
 • Colecția de artă Doina și Baruțu Arghezi
 • Galeria Delta. Principalele evenimente cu o componentă de tradiție sunt: Salonul Bienal Internațional de Desen, Salonul Bienal de Sculptură Mică, Salonul Anual de Artă
 • Galeria Alfa
 • Galeria Clio
 • Galeria Turnul de Apă
 • Galeria Takács
 • Galeria Carola's
 • Expo Arad International [3], Centrul Expozițional din cadrul Camerei de Comerț Industrie și Agricultură a județului Arad, al doilea cel mai mare pavilion expozițional din România după Romexpo.

Turismul de agrement Edit

Administrație și politică Edit

Municipiul Arad este administrat de un primar și un consiliu local compus din 23 consilieri. Primarul, Format:Date înlănțuite de la Wikidata, de la Format:Date înlănțuite de la Wikidata, a fost ales în Format:Date înlănțuite de la Wikidata. Începând cu alegerile locale din 2016, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[10]

Format:Componență politică

Educație Edit

Prima școală elementară din Arad, s-a înființat în 1707 de călugărul de origine bavareză, Fr. Camil Nöffrich. În 1745 școala începătoare devine școală latină, apoi în 1762 gimnaziu. În 1844-1845 se aplică o nouă reformă școlară în Austria, introdusă un an mai târziu și în Ungaria, în urma căreia gimnaziul din Arad se completează inițial cu 7 clase, apoi cu 8 clase, devenind în 1851-1852 gimnaziu superior complet, iar în 1868 ia denumirea de gimnaziu superior regal. Școala latină și gimnaziul din Arad, patronate de călugării minoriți au funcționat pe rând în două localuri, proprietăți ale ordinului (1745-1821/1821-1873)[11]. Documentele ce alcătuiesc istoria învățământului în Transilvania și la Arad vădesc un admirabil militantism, cu accente dramatice uneori, al intelectualității arădene pentru înființarea unei Universități în aceste locuri. Preparandia (1812, prima școală pedagogică românească din întreg arealul românesc și între primele din Europa), Institutul Clerical Teologic (1822), Conservatorul de muzică (1833) anticipau ideea de învățământ superior, iar proiectele academice ale unor cărturari precum episcopul Ghenadie Raț (în anul 1850), Ioan Popovici-Desseanu (în anul 1871), Vasile Goldiș (în anul 1906), Onisifor Ghibu (în anul 1915), Ion Montani (în anul 1924), Memoriile din 18 septembrie 1940, din 11, 20 și 30 ianuarie 1945, din 19 august 1947 ale unor mari personalități arădene înfățișează credința nestrămutată a intelectualității și nu numai a acesteia, că Aradul este îndreptățit, prin strălucita sa istorie, să devină centru universitar.[12]

Inspectoratul Școlar Județean Arad s-a înființat in 1 martie 1968. Rețeaua școlară din municipiul Arad totalizează 88 de unități, din care 34 de grădinițe, 14 școli cu clasele I-IV și I-VIII, o școală privată cu clasele I-IV, 22 de licee și grupuri școlare (3 colegii naționale, un colegiu economic, 2 colegii tehnice, un colegiu particular, un liceu de limbă germană, un colegiu de limbă maghiară, un liceu cu program sportiv, un liceu de artă, 6 licee tehnologice, un liceu particular, 2 licee teologice, un seminar teologic ortodox, un liceu UCECOM), cât și 2 școli ajutătoare, o școală normală, un liceu pentru nevăzători și 2 școli postliceale.

Universități Edit

Ulterior anului 1989, învățământul superior a fost reînființat în Arad prin 2 universități:

Fișier:Moise Nicoara National College - facade.JPG

Licee Edit

Sănătate Edit

 • Spitalul Clinic Județean de Urgență [5]
 • Spitalul Clinic MedLife Genesys [6]
 • Centrul de Diagnostic Imagistic și Tratament - Affidea Arad [7]
 • Centrul de Chirurgie Laparascopică „Sf. Gheorghe” [8]
 • Centrul Medical Laser System [9]
 • Centrul Medical MediAr
 • Centrul de Transfuzie Sanguină Arad
 • Clinica LaurusMedical [10]
 • Centrul de Dializă B. Braun [11]
 • Centrul Medical Mediqa [12]

Cultură Edit

Fișier:Palatul Cultural AR.jpg

Festivaluri Edit

 • Festivalul Internațional de Teatru Clasic (Ediția XXI în 2015)
 • Festivalul Internațional Euromarionete (Ediția XVI în 2015)
 • Festivalul Internațional de Teatru în limba franceză „Amifran” (Ediția XXIII în 2015)
 • Festivalul Internațional de Teatru Nou (Ediția III în 2015)
 • Festivalul de film documentar fARAD (Ediția II în 2015)
 • Media Art Festival (Ediția II în 2015)
 • Festivalul Național de Literatură „Discuția Secretă” (Ediția II în 2015)
 • Festivalul de Literatură Zilele Doinaș (Ediția I în 2015)
 • Festivalul de muzică americană și jazz
 • Festivalul Internațional de Jazz
 • Gala de Operă Open Air
 • Festivalul Minorităților
 • Târgul Meșterilor Populari
 • Zilele Aradului - în luna august
 • Festivalul Vinului — în septembrie/octombrie
 • Festivalul internațional de muzică și dans „Ghiocelul de Argint”

Teatru Edit

Muzică clasică Edit

Filarmonica de Stat Arad, etatizată în 1948, o dată cu venirea lui Nicolae Brânzeu la Arad, își va continua tradiția muzicală arădeană marcată în anul 1833 de înființarea celui de-al șaselea Conservator din Europa, după cele de la Paris, Praga, Bruxelles, Viena și Londra.

Instituții de cultură Edit

Media Edit

Presa scrisă Edit

Primul ziar tipărit la Arad a fost săptămânalul de limbă germană Arader Kundschaftsblatt în anul 1837, sub redacția lui Franz Schwester, care în 1840 începe tipărirea și variantei în limba maghiară, Aradi Hirdeto. La 1 iulie 1848 apare săptămânalul Der Patriot, publicat de Joseph Schmidt.[13]

Primul periodic arădean tipărit în limba română, a fost gazeta Speranța, apărută între 1 februarie - 15 decembrie 1869[14] și ulterior între 10 ianuarie - 13 iunie 1872, periodic considerat „unica și prima foaie bisericească a românilor ortodocși din Ungaria și Ardeal”[15]. Mai târziu, în anul 1877, apare revista, Biserica și școala, cu existență neîntreruptă până în 1948.

În 1897 apare ziarul Tribuna Poporului, sub redacția lui Ioan Russu-Șirianu, care în 1904 își schimbă numele în Tribuna, iar în 1905 redactorul devine Sever Bocu. Tribuna fuzionează în 1912 cu ziarul Românul, înființat în 1911 ca organ de presă al Partidului Național Român din Ungaria și Transilvania.

În perioada 1916 - 1940, în Arad mai apar următoarele publicații literare: Pagini literare (1916), Genius (1924-1925), Salonul literar (1925-1926), Laboremus (1926), România literară (1930), Hotarul (1933-1940), Înnoirea (1937-1940) și Litera (1938-1939)[16].

După revoluție, apar noi surse de informare, “Tribuna Aradului” (1990-1991), "Curierul Aradului" și "Libertatea Aradului" (1991-1997). În prezent, presa scrisă cuprinde o varietate de publicații:Jurnal Arădean, cel mai vechi cotidian local, apărut în anul 1944, care a purtat succesiv denumirea de Patriotul, Flacăra roșie și Adevărul (denumire schimbată la începutul anului 2008, prin decizie judecătorească în defavoarea ziarului Adevărul de București). După anul 1990 mai apar și Arad Expres, Observator Arădean, Glasul Aradului, Oglinda de Vest, Realitatea, Buletinul de Arad, Ziarele Munca, Piața Aradului și Informația Aradului acestora adăugându-se cotidianul de limba maghiară, Nyugati Jelen. De-asemenea, a fost inființată Agenția de Presă a Județului Arad NewsAr.

Reviste de cultură:

 • ARCA - editată de Uniunea Scriitorilor (filiala Arad)
 • Avancronica - lunar arădean de cultură și civilizație - editat de Casa de Cultură a Municipiului Arad
 • Relief (revistă) - editată de Fundația Culturală Ioan Slavici

Presa online: în ordine cronologică - Aradon, NewsAr, Actualități Arad, Vestic, Arq, Live Arad, Special Arad, Arad24

Presa radiofonică Edit

Presa radiofonică națională retransmite pe frecvențe locale programele naționale și locale de știri, divertisment și publicitate. Posturile de radio care emit la Arad, pe frecvențe locale sunt:

În Arad se recepționează toate radiourile SRR România, posturilor care emiț pe frecvențe naționale, cât și unele posturi de radio din Ungaria (Judetele Bekes și Csongrad) și Serbia (Voivodina).

Televiziunea Edit

Prima televiziune privată din Arad s-a înființat în 1990, numită TV Arad (TVA). Info TV, televiziune cu conținut propriu a fost cunoscută inițial sub denumirea "Intersat" (1994) și ulterior RCS pană la adoptarea prezentului nume. Ulterior acesteia a apărut și West TV Regional, cu acoperire în 11 județe[17]. Totodată au apărut și televiziunile on-line Newsarad TV, Baricada TV și Goldiș TV, aceasta din urmă fiind prima televiziune universitară online din Vestul României. Studioul local Pro TV Arad transmite doar știri locale, reluând în rest programul național.

Edituri Edit

După Revoluția din decembrie 1989 s-au remarcat edituri precum:

 • Editura Fundației Culturale Ioan Slavici
 • Editura Mirador
 • Editura Gutenberg Univers

Sport Edit

Format:Col-start

| width="50%" align="left" valign="top" |

 • Fotbal

| width="50%" align="left" valign="top" |

 • Lupte Greco-Romane
  • C.S.S. Gloria Arad
  • C.S."Astra" Arad
  • Fundația Lupte Club Gloria Arad
 • Judo
  • CSM Gloria Arad
  • Rapid Arad

| width="50%" align="left" valign="top" |

|}

Personalități Edit

Profesori:

Laureați ai premiului Nobel:

Oameni politici:

Generali:

Lideri comunitari :

Scriitori

Fișier:Diploma St Aug Doinas.JPG

Actori

Pictori :

Arhitecți :

Sculptori :

Compozitori:

Sportivi :

Relații externe Edit

Format:Col-start

Orașe înfrățite

| width="50%" align="left" valign="top" |

Orașe partenere

|}

Imagini Edit

Vezi și Edit

Bibliografie Edit

 • Horia Medeleanu - Aradul între mit și adevăr istoric, Editura Concordia, Editura Flacăra Roșie, 2010, ISBN 978-973-1745-70-1
 • Gheorghe Lanevschi, Aradul vremurilor de mult apuse 1843-1914, Editura Polis, Cluj, 2005, ISBN 973 834156 6
 • Ujj Janos, Lanevschi Gheorghe, „ARAD - patrimoniul cultural construit”, Editura Brumar Timișoara
 • Lanevschi Gheorghe, Újj János, Arad - patrimoniul cultural construit - the heritage, Editura Brumar, ediția I, 2007, ISBN 978-973-602-261-6; editia a II-a, 2008, ISBN 978-973-602. Foto: Bodo Gavril, Bodo Iudita

Lectură suplimentară Edit

 • Arad, mic îndreptar turistic, I. Voledi, Editura Meridiane, 1966

Note Edit

 1. Arad Romania :: Primaria Municipiului Arad (fpg)
 2. Arad Romania :: Primaria Municipiului Arad (fpg)
 3. a b Arad Romania :: Primaria Municipiului Arad (fpg)
 4. a b c d e Arad Romania :: Primaria Municipiului Arad (fpg)
 5. Raularian Rusu, Organizarea spațiului geografic în Banat, Editura Mirton, Timișoara, 2007, p. 22
 6. Geografia României Vol. IV, Editura Academiei Române, 1992
 7. Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). http://www.kia.hu/konyvtar/erdely/erd2002/etnii2002.zip. Accesat la 2013-08-06. 
 8. Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2013/07/sR_Tab_8.xls. Accesat la 2013-08-05. 
 9. Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2013/07/sR_TAB_13.xls. Accesat la 2013-08-05. 
 10. Lista competitorilor care au obținut mandate” (XLSX). Biroul Electoral Central pentru alegerile locale din 2016. http://www.2016bec.ro/wp-content/uploads/2016/06/Export_mandate-2.xlsx. 
 11. de pe pagina C.N. Moise Nicoară
 12. Istoric - Prezentare, uav.ro accesat la 21 octombrie 2013
 13. Hirlapirodalmunk 1848–49-ben.
 14. Mihaela Bedecean - Presa ecleziastica românească din Transilvania în perioada 1850-1875
 15. Istoria mass-mediei arădene
 16. Presa literară arădeană
 17. Consiliul Național al Audiovizualului - Lista licențe TV regionale 2013

Legături externe Edit

Commons-logo
Wikimedia Commons conţine materiale multimedia legate de Arad
Wikivoyage-logo
La Wikivoyage găsiți un ghid turistic despre Arad

Imagini

Etnografie

Format:Orașe din Arad

Format:DN7

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.